Alpinist!
Yaşamımdaki en zor rotayı çok sevdiğim Anavarza’da(Adana) açtım! Rota, İkinci Bölge’de, yeni açılan ‘Süt Kardeşler’in üstünde, ikinci ip boyu olarak(28 metre) hazırlandı; iki rotanın toplamı 60 metrelik bir iple tek ip boyu olarak da tırmanılabilir.
Yıllardır bakıp bakıp bir gün hazırlamayı tasarladığım bu hat, doğal ve ilginç bir aşınımı takip ediyor; üstünde iki büyük kovuk olan, minik cepler ve dikey sırtçıkların, beyaz-mermerimsi bir akıntıyı takip ettiği negatif açılı bir yapı!
Bu rotayla bölgedeki spor rota sayısı elliye yaklaştı; 1999’dan beri süren çalışmalarla. Yeni rota, bölgenin en zor rotaları olan ‘Baader-Meinhof’ ve ‘Sarı Ateş’ten misli misli zor! Rotanın tahmini zorluğu: X+! Büyük kovuklara kadar öldürücü zorlukta, birbirini takip eden hamle serisi! Her klip bir ömür!
Ballıkayalar’da çomarlayarak başlayan yolculuğum, belki de, sonsuz-nihai noktasına bu rotayla kavuştu! Bir kadroyla beraber götürdüğümüz kaya tırmanışının, zorlu rota açma ve çıkma çalışmalarıyla dağcılığımıza da eşsiz katkılar vermesini diliyorum!
Böylesi zor bir rotayı hazırlamamdaki temel dürtü, rotanın muhteşem ve etkileyici bir görüntüye sahip oluşu. Umarım bu etki, rotayı tırmanabilmemde de bana yardımcı olur!
İnsanoğlunun belki binlerce senedir süren yükseklere çıkma dürtüsü son birkaç yüzyılda ‘Alpinizm’ adını aldı. Günümüzde ise bu uğraş, yaklaşık yirmi senedir, ‘Modern zamanlar’ adı ile, spor rotalarda süren çalışmalarla destekleniyor. Yetişen, olağanüstü tırmanma gücü olan insanlar, dağların büyülü dünyasında çok başarılı işler yaparak dağcılığa yeni ufuklar açıyorlar.
Tırmanmak insanda bir dürtüdür! Dağcılık-Alpinizm, bu evrende yaşayan bir çok insan gibi benimde içimi titretiyor! Onun için yaşıyorum!
Ulaşım ve lojistiği kolay kaya bloklarında sürdürülen kaya tırmanışı, hiçbir zaman dağcılıktan kopmadı; daima ondan beslendi! Devasa alpin coğrafyalarda(Alpler, Himalayalar, Andlar), daha büyük ve daha zor rotalar hedeflenerek, ya tamamı ya da bir kısmı kaya olan bloklarda bu uğraş sürdürülüyor. Dağcılık kaya tırmanışını, kaya tırmanışı dağcılığı destekliyor ve iç içe var oluyorlar.
Temelde Alpinizmin, zorluk temelli kaya tırmanışını belirlediğini ve derecelerini ötelediğini düşünüyorum; en azından bu benim için böyle! Kaya tırmanışında bazen 10, bazen de ipin yettiği son uzunluk 60-70 metre etkileyicidir; uzunluk olarak! 1000-2000-3000 metreye ne dersiniz! İşte Alpinizm! Rotalara ulaşımın dizlerinizi titretmesi de cabası! Olanakların sınırlılığı, olanaksızlığın sınırsızlığı!..
Açtığım olağanüstü güzel ve etkileyici rotaya neden bu ismi(Alpinist) verdiğimin hikayesi bu!
Türkiye’de dağcılıkla ilgili umutlarımı hiç yitirmedim. Biz iğdiş bir Doğu ülkesi değiliz! Daima yokluklar içerisinden varolmayı başarmış bir topluluğuz; Anadolu’nun binlerce senelik renkli mozaiği ve muhalif kültürü bize yeterli gücü verecek, rotalarda süren alpinizm ve kaya tırmanışı uğraşında önümüzü açacaktır; Federasyona rağmen!
D.Palut, 18 Nisan 2003, Adana